“Правителството ще подаде оставка, но аз не съм убеден, че хората на площада искат алтернативен кабинет на Корнелия Нинова, Румен Радев и квазиполитическите организации около тях като на Мая Манолова, Слави Трифонов и т.н.”,заяви политологът Огнян Минчев пред БНР.

Радев и политическите лидери, които подкрепят протестите, не са в състояние да създадат управление. Минчев припомни стачките от 2013-2014 г., след чийто край се е знаело какво ще последва – правителство на ГЕРБ и десните. “Намираме се в политическа блокада, криза, от която трябва да излезем. ГЕРБ не е безалтернативна партия, както няма нищо, за което да няма алтернатива. Искаме ли обаче служебно правителство на Румен Радев с Грипените и със служители от президентството, които да пренасят в руското посолство секретна информация за Ф-16? В същото време Корнелия Нинова се колебае дали да залитне пак към Ахмед Доган, БСП е разделена. В края на Съветската империя Москва инсталира конфликтни точки, свързани етническите взаимоотношения. Руският контрол на тези взаимоотношения у нас се нарича ДПС. Значителна част от българските олигарси са в пряк съюз с ДПС, те я създадоха и продължават да я използват като инструмент и пирамида за засилват олигархичното влияние в държавата”, каза още Минчев.

“Оставката на главния прокурор е доста по-сложно нещо от тази на премиера. Бойко Борисов все още е на власт. Дали Иван Гешев ще успее да го свали, ще видим през следващите дни и седмици. Когато властта се търкаля по улицата, хората трябва да са много внимателни кой ще я вземе и дали няма да продължи да управлява по същия модел”, посочи политологът. 

“Президентът има право да иска оставки, но по силата на своите правомощия не може да ги наложи. Не се знае колко дълго ще продължи мандатът на едно служебно правителство в условията на пандемия. Румен Радев не беше политик преди да стане президент. Не мисля, че е независим, включително и от външни сили. Той няма личен капацитет и независимостта да оглави промяната в България. Гражданската енергия ще бъде продължителна, което е добра новина. През това дълго време ще се даде възможност за изграждане на политическа алтернатива, шанс, който не беше използван през 2013-2014 г.”, категоричен е Огнян Минчев. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here