С 1046 гласа националното събрание на ГЕРБ освободи по негово желание Цветан Цветанов като зам.-председател на ГЕРБ и член на Изпълнителната комисия, считано от момента на неговото заявяване – от 30 май 2019 г. 10 бяха “против”, 11 се въздържаха.

С 1063 гласа “за”, без “против” и без “въздържал се” Румяна Бъчварова, която вече е посланик в Израел, бе освободена от Изпълнителната комисия на партията. Цвета Караянчева и Тодор Тодоров са новите членове на Изпълнителната комисия.

“Да поздравим новоизбраните. За мен е най-труден ден. Но това е животът. Цветанов си остава партиен член и ще си работи в първичната организация. Да не я коментираме тази тема повече. Достатъчно е болезнена”, заяви в речта си лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

“Очакваше се голям драматизъм, но това е дисциплинирана партия и ние осъзнаваме какво изисква обществото. Ние продължаваме с промените, въпреки че сме спечелили изборите. Представяте ли си сега да кажа, че оттегляме тази точка и Цветанов няма да си даде оставката, както направиха БСП? Но ние сме отговорна партия – всеки, който си е вдигнал ръката за освобождаването му, едва ли му е било лесно. Но животът е динамичен и това, което се очаква от нас, е да се променяме. Който не може, времето го изхвърля.

Преди 10 години беше достатъчно да кажеш, че “Витошка” ще стане пешеходна зона, за да се зарадват хората. Че ще има естакада на “Лъвов мост”, на Семинарията, че по Струма ще си ходят на море. Но това вече е факт”, каза Борисов. 

“Толкова много е направено през тези 10 години, че няма да смогнем във времето да кажем всичко. Но нима аз трябва да се занимавам с отстраняването на кметове? Затова предложих тази Етична комисия. Защото, когато се концентрира власт, отговорност и решения в един човек, е абсолютно неправилно. Така бяхме конструирали партията – аз, Цветанов и надолу. Искам в Комисията по етика да има много чисти морални хора. И когато получаваме във Фейсбук сигнали, първо ние да си ги проверим.

Ако ще е къща за гости или ще се говори в един град – някой взел минералната вода, първо ние да отидем и да проверим. И ние, каквото и да ни струва, да предложим отстраняване от партията. Както направихме с кмета на Хасково. Ние не носим отговорност за неговите действия. Защото нас ни гледат под лупа.Не мога да я разбера опозицията. Но те, понеже са много коварни, не казват колко искат да са субсидиите – 3-5-10 лева. Но ето – 1 лев. На 2,5 милиона българия предложението е 1 лев. Ние приехме тяхното предложение. Така че – сега ще предложа Изпълнителната комисия да се събере и в следващите дни да кажем какъв ще бъде размерът на членския внос. Всеки на по-висок пост ще плаща повече, защото има по-голяма заплата”, заяви Борисов. А тези, които учат, пенсионерите също – за тях ще остане същия членски внос. Ако искаш да си партиен член, ако душа и сърце сме в ГЕРБ, както казвате – дали е лев или два, това дава възможност за чистота и прозрачност. А и при тази субсидия от 1 лев трябва да отговорим на възможностите, които партията има – с 90 хиляди членове досега.

Ключовата дума е “справедливост”. Ключовата дума е важна, защото хората ни гледат. И това, което е позволено на другите – виждате, в БСП, този, който купуваше гласове, в Асеновград, стана член на Изпълнителното бюро. Всеки един от вас трябва да разбере това. Помните ли, на предишната конференция говорих за едни сини и червени лампички. Не ме разбраха. Говорих и за къщите за гости. Не ме разбраха. Не ме разбра и в Пловдив въпросният кмет. Няма милост за никого. Защото иначе партията няма да съществува”, категоричен бе премиерът и каза, че ГЕРБ трябва да дава справедливост на хората.

“Всяка година изсветлява икономиката. В битката с контрабандата България стана световно име. БВП в последните години нарасна и тази година ще е 116-120 милиарда. И за това се позволяваме да вдигаме с 10% доходите, учителски, полицейски заплати, отбраната. Тази седмица депутатите трябва да вземат важно решение относно въоръжението. Но пак казвам – всички като карат по “Струма”, по Северната тангента, си спомнят какво беше. Данче, тези млади хора, които сега са на по 20 години, дори не си спомнят какво беше на “Витошка” с мутрите, че нямаше един фонтан в центъра”, каза още Борисов.

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here