бокова

Кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН не може да бъде успешна, ако продължава  истеричния, фалцетен шум, с който се говореше по темата за издигане на българския кандидат, намекна  външният министър  Даниел Митов след като България официално издигна  Бокова. “Разочарован съм от този истеречен шум, не е добре за успеха на кандидатурата ни”, каза Митов.

Външният министър припомни и натиска на Георги Първанов върху правителството да издигне Бокова, за да продължи АБВ да подкрепя кабинета на Борисов.

“Трябваше да се избере подходящ момент за българската номинацията”, коментира Митов и изрази несъгласие с тезата, че сме закъснели с кандидатурата.

“Не сме се забавили изобщо, срокът е до края на март. Други сериозни кандидати ще се появяват тепърва, изчакването е въпрос на тактика. Не трябва да се бавиш, но не трябва и да бързаш”, коментира още министърът.

Даниел Митов обясни, че Кристалина Георгиева никога не е казвала, че ще се бори за поста, а напротив, е подчертавала, че й е важна работата в ЕК. Така пътят на Ирина Бокова е бил разчистен. Външният министър допълни, че министерство ще мобилизира целият си ресурс и възможности, за да защити българската номинация. Той подчерта, че няма как в момента да се оценяват шансове на Бокова. “Нещата са динамични и всеки ден може да се променят, изборът ще е чак в края на годината”, каза Митов.

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here