Ближем Альоша под формата на захарно петле и осмисляме историята си. Това е идеята на проекта „Пловдив за вкъщи – нов дизайн на българския сувенир“, част от програмата на „Пловдив 2019“. В началото на април Пловдив ще има своите нови сувенири, сред които е и захаросан Альоша, готов за облизване.

Срещу 50 хиляди лева кураторско дуо „Студио Комплект“ ще ни представи магнити с тепетата на Пловдив, платнена чанта с паветата от Капана, сувенирна чаша с мотиви от града и други. Но рибата е избита с неочакван удар – близалки с формата на Альоша. Малко и голямо, русофоби и русофили ще се мотаят по Главната и ще облизват Альоша. До идеята се е стигнало след усилна работа на осем екипа от творци – по целия проект , и анкета между 200 пловдивчани.

„Как живеем с това минало, как го преработваме, как можем да го рециклираме, да се помирим с него или да го трансформираме, за да живеем с него. Тези близалки са една опция – всеки да си избере сам какво да направи с този паметник. Дали да си го сложи във витрината и да си го гледа, или просто да си го изяде“,обяснява Борис Мисирков, който е автор на близалките в тандем с Георги Богданов.

Тези двамата дали не обиждат града с хрумването си? „Не е лично отношение към Пловдив. За града е хубаво да предлага нови начини за боравене със собственото си минало“, казват авторите.

Кичът е много хубав метод за въздействие. Да, това е голям кич, съгласни са и авторите. Да, това е голям кич, съгласни сме и ние. Само че тук проблемът не е в кича. Може да направите Альоша и като захарен памук, може да ни го представите по боксерки,може да с пура в устата, може прегърнат с Гергов и всички, които му целуват бетонния шмайзер. И пак ще кажем, че това е кич. Който го харесва, да си го сложи във витрината, който не – да го изближе.

Но така да разсъждаваме върху историята си е голям кич.

Артистичният директор на „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева, одобрила проекта, е права, че една близалка не може да повлияя на имиджа на Пловдив, не може да е заплаха, това е артистична провокация. Само че Альоша не е политически изфабрикуван проблем, за да твърди  артистичният директор, че проектът не е свързан с кризисен пиар.

Альоша е реален политически проблем. Альоша е разделителна линия, на която разсъждаваме за погрома върху историята ни, за подмяната на историята ни. Никаква близалка, макар и за 50 000 лева, не върши никаква работа. Толкова близалки имаше в учебниците по история по въпроса, та още ли да ближем.

Затова самата идея на авторите е кич. А кичът, както казват те, е много хубав метод за въздействие.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here