Славчо Атанасов  се опъна на заема  и отказа подкрепа.
Славчо Атанасов се опъна на заема и отказа подкрепа.
След като пловдивският депутат Менда Стоянова  видя бунт срещу  правителството  заради искането на анкетна комисия за частните пенсионни фондове, днес бунтът стана факт. АБВ и Патриотичният фронт отказаха да подкрепят искането за 16 милиарда заем.  Малко оставаше да станем свидетели на зрелищно бламиране на правителството, ако гласуването не беше отложено. Всъщност, имаше шанс за  положителна развръзка, но с гласовете на ДПС. ГЕРБ не пожела да поеме този риск.
Още при съставянето на правителството  беше ясно ,че малките коалиционни партньори  като АБВ и Патриотичния фронт ще искат все повече с течение на времето. Те чакат сгоден момент  и веднага се нахвърлят срещу своя работодател.  По-сгоден момент от 16 милиарда заем едва ли ще намерят. Но това е част от политическата им игра и работодателят ГЕРБ трябва да ги изтърпи, тъй като така е решил  още когато ги прие  за партньори.
Не  е сериозно да очакваме, че правителството ще падне заради тегления заем. Наясно с това са и АБВ, и Патриотичния фронт, но те вероятно започват преговори за нова политическа цена  на подкрепата си.  От ГЕРБ се промъква същата теза  – след като Борисов вдигна залога, намеквайки за оставка, нищо чудно по-малките партии да се опитат да поставят и други условия в замяна на  партньорството си.
Не става  дума за условия. Става дума за едно закъсняло общуване между Министерството на финансите и мнозинството в парламента. Когато е закъсняло, естествено се пораждат подобни напрежения и очакване на сензация”, каза съпредседателят на РБ Радан Кънев.

Финансовият министър  Владислав Горанов проведе близо едночасов разговор с лидера на АБВ Георги Първанов, който след това съобщи, че 11-те депутати от партията му няма да подкрепят ратификацията. 18-те депутати от групата на патриотичния фронт пък щели да гласуват по съвест. Само Славчо Атанасов обяви, че е против заема и няма да го подкрепи.

Така започва сложната игра, която може и да има неочакван край, макар че и хора от ГЕРБ твърдят, че Борисов блъфира с оставката  и пробва нервите на партньорите. “Аз не мога да бъда уплашен с оставка на никого, дори на министър-председателя”, наежи се Георги Първанов. Той настоява за обмислен разговор и нов проектодоговор за заема. И признава, че искането за дълг все пак трябва да бъде подкрепено. Първанов  спестява условието това да се случи – още нещо и за нас.  Когато искането  за дълга бъде ратифицирано, ще стане ясна и  цената на подкрепата.

 

 

1 коментар

  1. Наредени са като малки прасенца и всеки квичи и иска порицята си ярма!! 🙂
    Гоце не му стигат 80-те милиона в КТБ, иска и още няколко от 16-те милиарда !

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here