Бесепарски вещества държат ВЕЦ-овете на България. И създават проблеми с водата, нооо.. виновна е ГЕРБ. Но на никой не му хрумва да разрови кой стои зад повечето ВЕЦ-ове в България, които вече са създали потенциални бомби с водата в различни райони на страната.

Давам един знаков пример – ВЕЦ Пирин Ват 1 на р. Места. Съсобственик е…зам.председателят на БСП Кирил “DM”Добрев. Официално депутатът от БСП Кирил Добрев е декларирал само участие с 55% в Пирин Ват ООД, собственик на ВЕЦ Топлика. Но чрез майка си Елка и подставени лица той контролира и ВЕЦ Флеш и фирмата за търговия с ток Тера Кап ООД.

През рибния проход на ВЕЦ Пирин Ват 1не минава капка вода. Отстрани протича десетина литра в секунда, но някой е сложил незаконен улей и ги краде. Тази вода отива в някакво каналче неизвестно къде – най-вероятно за някой от частните малки рибарници при вилите надолу. Няма как откраднатото водно количество да бъде измерено.Иначе, държавата плаща на преференциални цени по над 270 000 лева годишно за електричество от „официалната“ му ВЕЦ.

„ВЕЦ „Топлика“, собственост на фирма „Пирин Ват“ ООД, е с инсталирана мощност 988 кВт. Преференциалната цена, определена от КЕВР за изкупуване на произведената от ВЕЦ “Топлика“ електроенергия до нетното специфично производство-НСП е 112, 48 лв. Мвтч. НСП е 2500 часа. Изкупените количества електроенергия и стойността й по години са както следва:
2016 година-2 446 922 кВтч, 257 229,79 лева-без ДДС
2017 година-2 454 196 кВтч, 276 047,94 лева без ДДС
2018 година-2 457 472 кВтч, 276 416,48 лева без ДДС.

Произведените над нетното специфично производство количества производителите продават по свободно договорени цени, определени от Закона за енергетиката или на балансиращия пазар. Министерството на енергетиката няма информация за сделките на свободния пазар и печалбите.

ВЕЦ “Топлика“ продава около 3000 мегавата на свободния пазар по цени от 80 лева за мегаватчаса. Това прави печалба от още 300 000 лева годишно. Разходите на централата са малки, в порядъка на 50-60 000 лева годишно. Така печалбата на фирмата на Добрев е огромна, дори с разходите и данъците. През 2002 година „Пирин Ват“ ООД приватизира ВЕЦ “Топлика“ за смешните 1 млн. лева. Това обаче не е всичко. Фирмата притежава още три по-малки ВЕЦ-а в района – “Пирин Ват1“, „Пирин Ват2“ и „Пирин Ват4“. Те за разлика от „Топлика“, който е край село Мусомище, са край селата Корница и Брезница. Първият с мощност 210 киловата, вторият 180, а третият 265 киловата. Според данните за големия ВЕЦ „Топлика“ може да си направите сметките за какви пари става дума, без почти никакви инвестиции и разходи. И със задължителна квота изкупуване на електроенергия на преференциални цени от държавата.
ВЕЦ „Пирин Ват4“.

Чрез подставени лица Кирил Добрев контролира и печели и от пети ВЕЦ. Това е ВЕЦ „Флеш“, край Горни Лом. Мощност 600 киловата. Централата е собственост на едноименната фирма „Флеш“ ООД. В нея съсобственици са Владимир, син на Георги Първанов и Стоян Христов. Последният е управител и на фирмата „Тера кап“ ЕООД, регистрирана на адреса на бизнесимперията на Добрев-“Бачо Киро“ №49.

Антон Тодоров, политолог, във Фейсбук

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here