Кметът Иван Тотев представи Влад Елис
Кметът Иван Тотев представи Влад Елис.
Украинската IT фирма SpeedFlow group  с годишен оборот от 39 милиона долара се мести в Пловдив заедно със служителите си. Това е безпрецедентен случай за града. Основният офис  на фирмата досега е бил в Одеса  и оттам пристигат 65 служители със семействата си. Общината е съдействала с апартаменти за новите граждани на Пловдив, както и за места в забавачките за децата. Фирмата поддържа офиси още в Лондон и Хонконг. Тя работи с всички телекомуникационни гиганти в света. До октомври фирмата ще наеме на работа 27 пловдивчани.
“Водим разговори и с още една украинска фирма, която да отвори офис в Пловдив”, коментира кметът Иван Тотев, който очаква заетите в IT сектора в Пловдив да стигне 5000 души тази есен. “Заради  възможността да имат добре платена работа в родния си град много ученици от Математическата гимназия са се записали студенти в ТУ- Пловдив тази година”, допълни кметът.

Шефът на SpeedFlow group  Влад Елис е роден в Пловдив, но четиригодишен се мести със семейството в Украйна.  “В Пловдив всичко е по-хубаво – водата, храната, усмивките на хората. Идваме и виждаме развита инфраструктура, която е важна за бизнеса. Влизаме в офиса и започваме да работим”, отбеляза годсподин Елис, който не е забравил родния си език. “С баща ми говоря на руски, а с майка ми на български”, отбеляза Влад Елис. Войната в Украйна го е принудила да пътува с “Калашник” в колата си, погребал е 16 роднини. “Не искам да воювам”, уточнява Елис.

“Нивото на кандидатите, които искат да работят при нас, тук е много по-високо. В Украйна от 40 интервюирани избирам един. В Пловдив говорих с 9 кандидати и съм готов да взема 6 от тях”, коментира шефът на SpeedFlow group.

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here