Новото изследване на “Барометър България“ показва ниска избирателна активност, значително повишаване на колебаещи се, които могат да повлияят на вота и потенциал на ВМРО да обере изцяло патриотичния вот.

Един от основните въпроси, свързани с предстоящите парламентарни избори, е какъв процент от избирателите ще стигнат изобщо до урните – доколко страхът от COVID-19 ще предопредели облика на следващия парламент.

Отговорите на респондентите показаха две ясни тенденции. От една страна вероятна избирателна активност, съизмерима с активността при последните избори за Eвропейски парламент, показва, че категорично желание да гласуват имат само най-твърдите ядра на политическите сили.

Втората тенденция е рекордният дял на колебаещите се – особено на тези, които имат политическа позиция, но не са взели категоричното решение дали да отидат до урните.

При избирателна активност от 34,6% – формирана именно от твърдите ядра, първа политическа сила ще остане ГЕРБ с подкрепата на 31,5% от гласуващите. БСП ще се нареди на второ място с 22,4%. ДПС, които по принцип разчитат именно да своите твърди избиратели, ще се наредят на трето място със 7,8%.

След внезапното, но донякъде очаквано разделение на Обединени патриоти броени седмици преди изборите ВМРО  успява да привлече гласовете не само на своето твърдо ядро, но и сред привържениците на своите доскорошни партньори, като по този начин, явявайки се самостоятелно на изборите, могат да запазят същите позиции, които преди това имаха в коалиция. За ВМРО биха да ли гласа си 7,1% от твърдо заявилите, че ще гласуват.

“Има такъв народ‘‘ биха могли да прехвърлят чертата и при ниска активност, но няма да могат да разгърнат потенциала си и да бъдат фактор в следващия парламент, в какъвто желаят да се превърнат. За тях биха гласували 6,8%. “Демократична България“ и “Изправи се. Мутри вън“ пък би трябвало да положат значително повече усилия, за да влязат в парламента и да имат някакво влияние при следващо управление. Те получават съответно 5,4 и 3,7%

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here