„Обстановката във всички райони с етнически общности е спокойна. Не е небоходимо кварталите да се затварят с КПП-та. Сега повече от всякога трябва да сме единни, да не се делим на етнически принцип“. Това заяви кметът на Пловдив Здравко Димитров след среща с общинския съветник от ДПС Али Байрям, бившия общински съветник Айри Мурад и представители на гражданите от „Столипиново“, „Харман махала“, „Хаджи Хасан махала“ и „Шекер махала“. Срещата се проведе на открито заради мерките за превенция срещу коронавируса. На нея бе договорено да се засили информационната кампания сред населението. Ще бъдат излъчени представители от самия етнос, които ще бъдат обучени от доброволното формироването „Пловдив 112“.

„Много е важно да стигнете до всеки един, от врата на врата, за да разберат хората какви са мерките, които се налагат от  извънредното положение в страната. Също така не бива да се допуска слухове и фалшиви новини да създават напрежение в кварталите“, заяви още Здравко Димитров.

Али Байрям посочи като пример за отговорно поведение, че за пръв път от 30 години тази седмица няма да бъде проведена традиционната масова молитва. Всички вероизповедания в квартала също са отменили събиранията на вярващи.  ДПС подготвят помощ за кварталите – ще раздават маски и дезинфектанти на нуждаещи се в махалите.

Само 20 жители на пловдивския квартал “Столипиново” са се върнали от гурбет през последните дни. Те са поставени под карантина, а техните съседи ще следят най-стриктно да я спазват.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here