Ако изборите са в неделя, ГЕРБ печели 14,5%, БСП има 10,4%, а неизлязлата още на терен партия на Слави Трифонов “Има такъв народ” е трета политическа сила с 10,26%, показва проучване на “Алфа Рисърч”.

Българите са разделени в позицията си за незабавна оставка на правителството и провеждането на предсрочни избори. 36,8  на сто са на мнение “Настоящото правителство да продължи да управлява до края на мандата си през март догодина, като направи само отделни смени на министри”, 23,9% са за настоящото правителство да подаде оставка и да се сформира изцяло ново в рамките на сегашния парламент, което да довърши мандата, а 39,3 % са за незабавна оставка на правителството и предсрочни парламентарни избори.

В същото време, ако изборите са сега, в парламента щяха да влязат 6 или 7 партии на база на гласуващите – ГЕРБ, БСП, “Има такъв народ” на Слави Трифонов, формацията “Демократична България”, ДПС, “Изправи се.бг” (Мая Манолова) и евентуално “Обединени патриоти”, които са на кантар за влизане в следващ парламент.

Според изследването малко над 45% от анкетираните заявяват, че няма да гласуват или не са решили.

На база всички запитани се вижда драстичен спад до 14,5 % за ГЕРБ. 
Спад има и в доверието към БСП – 10.4%.Трета политическа сила е все още неизлязлата на терена партия на Слави Трифонов, която събира почти колкото БСП – 10.26%.Четвърта е Демократична България с 6,7%, на пето място е ДПС с 4,5%. Формацията на Мая Манолова има 3,2% доверие. Обединените патриоти нямаш шанс да влязат в парламента с 2,2%. ВОЛЯ, политическият проект на Цветанов, на Васил Божков, Възраждане и други събират под 1%

Преценката на повечето българи (48,5%) е за коалиционно правителство и в следващия парламент.

Като най-висока подкрепа събира кабинет с участието на “Демократична България” – или в коалиция с ГЕРБ (8,1% виждат такъв вариант) или повече с партията на Слави Трифонов – 9,4%.

Разрез на електоралните нагласи, показва, че в София в момента “Демократична България” има 11,9% подкрепа при евентуални избори и е втора политическа сила с малка разлика спрямо ГЕРБ – 13% (малко над половината в столицата все още не са решили как да гласуват).


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here